середу, 29 серпня 2012 р.

І голос наш почує світ

Фільм про відомих діячів української культури, письменників, поетів, які загинули у таборах у часи сталінських репресій: М. Хвильового, В. Підмогильного, М. Зерова, М. Куліша, Л. Курбаса, а також про трагічну долю В.Сосюри 

Укртелефільм, 1989
Режисер: Ростислав Синько
Текст читав Леонід Мужук

понеділок, 27 серпня 2012 р.

28 серпня – свято Успіння Пресвятої Богородиці


 

28 серпня православні та греко-католики святкують Успіння Пресвятої Богородиці. За традицією східної церкви, свято Успіння Пресвятої Богородиці або, як кажуть у народі, Перша Пречиста, належить до переліку дванадцяти найбільших свят церковного року, під час якого згадують упокоєння, воскресіння та прославлення Матері Божої.

За переказами, Божа Мати часто молилася на Єлеонській горі - місці знесення сина. Одного разу вона побачила архангела Гаврила, який повідомив її, що через три дні закінчиться її земне життя. Христос чекає на неї у своєму царстві небесному, де вона буде з ним довічно. На підтвердження своїх слів він вручив Богоматері гілку райського фінікового дерева - символ нетління та благодаті.

Вона просила не сумувати, а радіти з приводу її Успіння, тому що перед лицем сина обіцяла не залишати світ і після смерті. Богородиця заповідала, щоб її тіло поховали біля підніжжя Єлеонської гори, де покояться її рідні. Перед кончиною Божа Матір виявила бажання побачити всіх апостолів, і Бог здійснив чудо: над домом нависло багато хмар, на яких із різних країн зібралися апостоли. Вони були самі здивовані тим, що сталося. Богородиця благословила кожного з учнів Христа й таємниче повідомила, що вони не побачать її після Успіння з волі Господа.

У призначений архангелом день перед Богоматір’ю та апостолами з’явився Христос із великою кількістю небесних сил і пророків, які писали про неї.
У Гефсиманії тіло Божої Матері поховали в печері, вхід до якої був завалений величезним каменем. Апостоли біля гробниці пробули три дні. На третій день

Іван Франко

неділю, 26 серпня 2012 р.

ПОКАРАННЯ НА СІЧІ




















Будь-які суперечки, які виникали між козаками, виносились на суд. Суд у козаків був словесний, але зі здоровим глуздом. Суддями була військова старшина. Головним суддею вважався кошовий отаман (його вирок не підлягав апеляції до Гетьмана). 

Психологія людини -"совка" розкладена по поличках.


Бути українцем треба навчитися

Аналогічно до повчання Антона Чехова, нам необхідно «по краплині вичавлювати з себе совка»...

Сергій ЖИЖКО, публіцист
ПРО НОВУ НАЦІЮ «РАДЯНСЬКИЙ НАРОД»
Для завоювання світу і будівництва комунізму, на думку більшовиків, потрібні були особливі люди. Вважалося, що зразок таких людей сформовано в часи підпілля в більшовицькій партії — ці люди присвятили себе революції, пройшли випробування в тюрмах, засланні. Другий «призов» дала революція в 1917 — 1920 роках, тоді серед більшовиків появилися «боєвиє товаріщі» й особливий «озброєний загін партії» — чекісти, підбір «кращих із кращих».
В революцію пішло чимало молоді, наверненої «класовим інстинктом», комуністичними ідеалами. Тип таких людей, втілений у образі Павки Корчагіна, описаний у творі українця з Волині Миколи Островського «Як гартувалася сталь». Герой став зразком для наслідування, а роман — основою для виховання нових поколінь. Цей тип молоді протистояв у 1920-ті роки непманам, опісля займався розкуркуленням, створював колгоспи, вивозив на Сибір, організовував Голодомор.
У 1930-ті роки молода генерація, народжена після революції, стала кадровим резервом для Сталіна, його «хунвейбінами», готовими віддати життя на поклик партії.
Звикали до соціалістичної системи робітники й селяни, в ім’я яких творилася революція. Селяни допомогли комуністам забрати землю в поміщиків і вважали, що взяли її для себе. Вони були консерваторами і важко сприймали комуністичну ідеологію, безбожництво, їм у голову не могло прийти, що треба віддати свою власність і йти на роботу в якийсь

Храм Трипілля

http://www.youtube.com/watch?v=KbnbBFeLQPo&feature=player_embedded

суботу, 25 серпня 2012 р.

Скіфи предки козаків


Мозолевський Б.М.Вчений, археолог
м. Київ, Україна
Біографія

а
Вітер історії
(глава з книги «Скіфський степ»
Я прокинувся десь о третій. Сосновий праліс німував у зеленавому місячному промінні, кидаючи на галявину довгі тіні дерев. Чорний силует машини підпирав небо. Навколо пригаслого вчорашнього вогнища солодко спали мої супутники. На машині, забиті в соснові ящики, лежали моноліти з останками цариці з Товстої Могили та її малорічного сина. Чи сподівалася вона будь-коли опинитися в цьому лісі? І як би вразив він її - степовичку із віку-правіку?
 а

неділю, 19 серпня 2012 р.

четвер, 9 серпня 2012 р.

Кам'яна ікона


В Україні знайшли унікальну ікону, яка могла належати Мономаху

Четвер, 09 серпня 2012, 17:42
Ця невелика кам'яна ікона — єдина у світі. Пам'яток з таким унікальним різьбленням нема у музеях світу, стверджують українські науковці.

середу, 1 серпня 2012 р.

Українські чоловічі убори для голови

Українські чоловічі убори для голови. XV—XVII ст.; а, б, в) види смушевих шапок; г) смушева шапка із шликом; д) магерка; е) хутряний тривух; е) плоска шапка з хутряним околишем;
ж) плоска шапка з султаном; з, и) ширококрисі брилі; і, ї) кайстрові (фетрові) капелюхи.



Шигірський ідол. Як росіяни з бога Роду зробили Мару.


Звісно я може і не правий, але декілька деталей, які вказують що відомий шигірський ідол не жіночого роду на цьому ідолі присутні. Не помітити їх неможливо. Чому всі досі продовжують вважати цього ідола богинею Марою(так його назвав академік Чудінов , побачивши літеру Р десь на стовпі(нагадаю по сталих уявленнях тоді писемності ще не було), це через закостініння, яке панує в їх історичній науці. Якщо Чудінов через одну літеру Р вивів, що то богиня Мара, жіночого роду, чому я бачачи, що то зображен чоловік з бородою не можу назвати його богом Родом, у мене це буде підкріплене двома ознаками, літерою і бородою на обличчі.
Переглянути вік з 2 тис років до 7 тис років до нашої ери вони спромоглись, бо є завдання від керівництва, а вірно оцінити зображене, так і не спромоглись...

Те, що не хочуть бачити російські історики що верхня голова ідола зображає  чоловіка , а не жінку, дуже дивує. Якщо дати на цього ідола подивитись любому різбьяру, то він одразу скаже, що зображен бородатий чоловік...
 Цікаве пояснення в кінці відео, чому не розмістили фото в деталях даного ідола, щоб можна було добре все розгледіти. Вони кажуть, що це знецінить самого ідола і на нього ніхто не буде дивитись. Але подивіться як високо розташована основна головна частина! Тож просто музей продовжує імперську традицію приховування справжньої історії під надуманими приводами...

Відеоекскурсія приводиться внизу поста.




Про виявлені нових деталях зображень Великого Шігірском ідола