• У день річниці Листопадового чину у Львові презентують книгу відомого журналіста Олега Стецишина «Ландскнехти Галицької армії». Видання досліджує таке маловивчене явище нашої історії, як військове найманство: про австрійців, німців, поляків, росіян, чехів та євреїв, які воювали за незалежність України в лавах УГА.

    Автор понад три роки досліджував і вперше в історіографії систематизував біографічні дані офіцерів неукраїнської національності, котрі служили в Українській Галицькій армії.

    «Хоча досі вважалося

    , що загалом офіцерів-чужинців в УГА було кілька десятків, аналіз архівних документів та спогадів свідчить, що на захист ЗУНР стало значно більше європейських солдатів. Хтось із них пішов до галицького війська добровільно, за покликом серця. Інші зголосилися "на роботу", бо за чотири роки Першої світової звикли до військових буднів. Були, очевидно, й такі, які пішли захищати ЗУНР, а потім і УНР із примусу, безнадії чи просто з авантюрних міркувань», — говорить Стецишин.

    Цікаву розповідь про життя та долю іноземних вояків УГА доповнюють унікальні документи, понад сотню рідкісних фото, здебільшого з приватних архівів, значна частина котрих раніше не публікувалася в Україні.
    На презентації читачі зможуть поспілкуватися з автором, Олегом Стецишиним, а також істориками Русланом Забілим (Національний музей «Тюрма на Лонцького»), Андрієм Козицьким (Львівський національний університет імені Івана Франка) та головним редактором львівського мілітарного альманаху «Цитаделя» Олегом Фешовцем.

    На презентації будуть присутні консул із гуманітарних питань Генерального консульства Республіки Польща у Львові Мартін Зеневич та директор Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет, який є членом наглядової ради Національного музею «Тюрма на Лонцького».

    Книга «Ландскнехти Галицької армії» вийшла друком у видавництві «Часопис», яке спільно з Центром досліджень визвольного руху та Мистецькою агенцією «Наш формат» реалізовує проект видання науково-популярної літератури з історії ХХ століття «Наш формат історії».

    Організатори: Центр досліджень визвольного руху, Мистецька агенція «Наш формат», Видавництво «Часопис» (Львів), Книгарня «Є».
    http://www.facebook.com/events/502612276423105/