четвер, 25 квітня 2013 р.

ІКОНИ НА ТКАНИНІ

четвер, 18 квітня 2013 р.

ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕКОНСТРУКЦІЇ ФІЛЬМУ "ЗАПОРОЗЬКА СІЧ" САХНЕНКА

   












Декілька днів поспіль у нашому місті славетного Запорозького козацтва Січеславі іде презентація фільму-реконструкції "ЗАПОРОЗЬКА СІЧ" Сахненка кінофільму першого у світі ігроіого кіно. знятого ним на початку 20 сторіччя.
   Перша презентація відбулась позавчора у будинку музеї Яворницького, вчора в університеті, а сьогодні в гірничому університеті.
   Унікальність фільму зробленого кінематографістами полягає в тому, що зроблено і ще робиться декілька різних версій того, що було відзнятим минулого року і буде дозніматись в цьому.
  Фільм-реконструкція робиться вперше.
  Про фільм відомо небагато, проте митцям вистачило і того, що відомо для втілення задуму.
  Відео



середу, 17 квітня 2013 р.

КОЗАК ДУХУ ТА ВОЛІ

  

 Сьогодні у Центральній міській бібліотеці  міста Січеслава відбулось відзначення  так званого Пакту Реріха
Проте не це головне в тому, що відбувалось в приміщенні бібліотеки.
   Відзначення було поєднане з презентацією виставки видатного митця, козака Війська низового запорозького(присягу прийняв на могилі Сірка у 500 річчя козацтва), "козака по духу"(так його охрестили менти радянських часів, тягаючи по своїх катівняіх) Володимира Макаровича Падуна.

неділю, 14 квітня 2013 р.

ПИСАНКИ





ДАВНЬОРУСЬКІ ПИСАНКИ

Одним із проявів давньоруського гончарного мистецтва було виготовлення поліхромної полив’яної кераміки. Розквіт полив’яної майстерності був обумовлений високим розвитком емальєрної справи, яка ґрунтувалася на місцевій сировинній базі. Тільки місцеве виробництво могло дозволити гончарам використовувати значну кількість емалей. І ця галузь представлена прекрасними зразками посуду, будівельних декоративних плиток, полив’яних іграшок і інших керамічних поробок.

пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

Петриківськи розпис




василь біленкоПетриківські розписи Світлани Біленко. Фото В. Біленко.
Мальовки публікуються вперше. Всім шанувальникам петриківського розпису - від щирого серця!

Чорний Ворон: п’ять біографій


Чорний Ворон: п’ять біографій

Історичний клуб “Холодний Яр”, повідомлення для преси
11 квітня 2013 р. у серії “Отаманія ХХ ст.” вийшла книжка Романа Коваля “Чорний Ворон: п’ять біографій”. Це збірка документальних нарисів про отаманів, які мали одне повстанське псевдо – Чорний Ворон. Боролися вони в добу Української Народної Республіки.
У кожного з Чорних Воронів своя доля, але історики та краєзнавці часом творять збірний образ, вносячи плутанину, тож автор і вирішив подати ці біографії окремою книжечкою в надії, що тепер не буде плутанини.
Ось назви розділів книжки: “Чорний Ворон з Піщаного Броду”, “Чорний Ворон із Жовтих Вод”, “Чорний Ворон із-під Товмача”, “Чорний Ворон із Криворіжжя”, “Чорний Ворон з Поділля”. Автор художнього роману “Залишенець” Василь Шкляр за прототип свого головного героя взяв біографію Івана Яковича Чорноусова – Чорного Ворона з-під Товмача. Рядки з вірша саме цього отамана взято як епіграф до книжки:
Тоді ненька Україна наc всіх пошанує,
Як по її широких ланах козак запанує.
У книжці вміщено також вірші Володимира Стецюка, Ольги Страшенко та Володимира Вознюка про Чорного Ворона (Миколи Скляра із Жовтих Вод) та переклад на українську мову Антоніни Литвин народної пісні “Чорний ворон”.
Нарис про Чорного Ворона (Чорногузька) з Піщаного Броду Роман Коваль завершує так: “З іншого тіста він був зроблений, не з такого, як його односельці. Напевно, Бог домішав туди хмелю, і тісто вийшло смагляво-запашне, вибухове. Хмільний запах його відчуваю і досі”. Напевно, так можна сказати  й про інших Чорних Воронів – смаглявих з лиця, вибухових і безмежно хоробрих у бою.
Першу презентацію заплановано провести 20 квітня під час книжкового ярмарку “Гайдамацький край” у с. Медведівці Чигиринського району.

http://nezboryma-naciya.org.ua/show.php?id=918

Великий альбом українських писанок


Зенон Елиїв - 20 кіп писанок

Оновлено 7 годин(-и) тому