середу, 22 серпня 2018 р.

Козаки Золотої паланки на форумі "САКРАЛЬНА УКРАЇНА"


Форум , задуманний професором Василем Моргуном, що отримав назву "Сакральна Україна", відкривав старосвітський бандурист козак Микола Шапа, заспівавши дві пісні на камені Мара. На центральному стадіоні міста Погребища продовжилось великим святом єдності українського народу. Ми з задоволенням предстаавили наш Козацький похідний музей з давніми іконами і іншими сакральними старожитностями козацької доби. Музей козацького хреста додав до загальної експозиції стенд з натільними хрестами.... Перед всіма присутніми козак Колоброд показав методи і прийоми володіння 17 видами і комбінаціями різних видів зброї, під час цієї демонстрації козак Ворон розповідам про те, що демонструється і добавляв цікаві подробиці і байки з історії України, що мають відношення до теми. Після демонсрації люди мали змогу віднайти ще свій родовід з книги Заруби "Козацька старшина гетьманської України". Майстер клас по зброї проводив козак Колоброд. Козак Шапа ще раз заспівав зі сцени кобзарську пісню а потім на виставці Козацького похідного музею давав кваліфіковані пояснення до того, що там демонструвалось. По зброї козацької доби розповідав і давав потримати її козак Ворон. Діти поряд могли влаштувати двобій на безпечних тренувальних шаблях і робили це дотемна. Бій з козаком міг спробувати кожен на спеціальних тренувальних металевих козацьких шаблях... Дійство закінчилось концертом, що продовжився до опівночі...






















Хрест всім борцям за Україну!


Нижче Експонати до сакральної теми - давні ікони, хрести та інше.




І
кона часів Калнишевського з церкви що він побудував в Петриківці і знищеної червоними бандитами. Та металопластика 18-19 сторіччя. Картинаркви з дерева.та малюнки оформлення козацької похідної церкви запорожців.

Давні ікони кінець 19-початок 10 ст. та календар зі світлин Межигірського монастиря, давньої козаьцкої святині знищенної червоними бандитами


Микола Чудотворець 18 початок з церкви Миколи, знищенної червоними бандитами Сталіним-Леніним та їх послідовниками в 1932 році. 19ст.та медалі до 1000 ліття хрещення Русі-України та до історичних подій Руси-України і світу присвячені єднанню.


Ікона Хрестовоздвиження. св.Костянтин та св. Олена.кінець 19 ст. Нижче ікна покровителів козаків . кінець 19 ст.


Св. Варвара. Ікона початку 20 ст. Литографія на металі. Чавунний куток з врат 19 ст. Ісус рятує з пекла праведників. Та експонати натільних хрестів з колекції музею Козацького Хреста в Галушківці надані Віктором Векленком.


Копія картини "Мамай" автор Володимир Десятерик з музею Яворницького та вишивка 1927 року виготовлення "Світський бандурист у світлиці"


Старожитності та книжки.


Артефакти з козацького поселення Стара Самарь








                                                         Козацькі сокири і інша зброя.






                                                                 різні шаблі та шашки



Козацькі сокири різного призначення та інша зброя палиця, корч та довбня.


                                               
                                               


                                               Кожне село Погребищенського району представили свої досягнення і здобутки, свої культурні промисли і вміння...



























Фото з місцевим козаком автора Козацького похідного музею козака Ворона.


Підготовка козака Шапи до виступу.


Дитячі розваги з безпечними шаблями продовшувались до опівночі...


Після виступу і до нього козак Шапа пояснював нюанси представлених артефактів козацької доби.










Професор Василь Моргун виступив з промовою де проголосив суть зібрання форуму "Сакральна Україна". що мав на меті єднання всії частин України в єдине ціле на основі національно-визвольної боротьби козаків всіх часів за її Незалежність і існування, як Держави.



Кожен з погребищанців та гостей міста мав змогу підійти до музею і віднайти своїх предків на сторінках книги Заруби "Козацька старшина гетьманської України" де розміщено 10 тисяч прізвищ. Хто ж не знаходив тут то сподівався отримати більше відомостей на сайті Золотої паланки де зібрані козацькі реєстри в кількості значно більшій.


Немає коментарів:

Дописати коментар