пʼятницю, 3 січня 2014 р.

У МЕЛОДИЦІ ГІМНУ «ЩЕ НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНА» ЗАКОДОВАНА ПАМ’ЯТЬ ПРО ЛІТУРГІЮ, - ВАЛЕНТИН СИЛЬВЕСТРОВ


2 січня 2014, 11:53 | Релігія та культура | view video | 0 |   | Код для блогу |  | 
22silvestrov.jpgВсесвітньовідомий композитор та піаніст Валентин Сильвестров вважає, що українському гімну «Ще не вмерла Україна» притаманні ознаки літургійного початку.
Про це він розповів у інтерв’ю газеті «День».
«Я, наприклад, був свідком чогось живого — коли весь Майдан заспівав «Ще не вмерла Україна». Це щось дуже особливе. Хочу сказати, що гімн України — дивовижний», - сказав він.
Валентин Сильвестров зазначив, що автор українського гімну - о. Михайло Вербицький - був церковним композитором і тому свою патріотичну пісню створив за близькими йому канонами.
«Насправді його створив Михайло Вербицький — церковний композитор середини ХІХ ст. Він жив в Австрійській монархії, мабуть, дуже любив Шуберта, у нього був мелодійний дар — це помітно з його літургій. Він був церковним композитором. І ось цю патріотичну пісню він теж створив як церковний композитор. Це ж алілуя, розспів (наспівує)», - каже Сильвестров.
«У гімнах ніде такого немає! Це унікальний твір: це — гімн України, але в ньому є ознаки літургійного початку. У цьому гімні затонула якась пам’ять про Літургію, про всеношну. У цьому простому наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають», — додав композитор.
Нагадуємо, у новорічну ніч 2014 року на Майдані Незалежності у Києві понад півмільйона осіб одночасно заспівали український гімн «Ще не вмерла Україна».
Валентин Сильвестров — лауреат Міжнародної премії ім. С.Кусевицького (США, 1967), Міжнародного конкурсу композиторів «Gaudeamus» (Нідерланди, 1970), Державної премії України ім. Т.Шевченка (1995), Народний артист України (1989). Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеню (1997), Ярослава Мудрого V ступеню (2007). Почесний доктор honoris causa Національного університету «Києво-Могилянська академія» (2011).
Система Orphus

Немає коментарів:

Дописати коментар