четвер, 26 січня 2017 р.

Українська піч з лежанкою: пристрій, схеми кладки



Українська піч з лежанкою володіє масою корисних якостей і досі багатьма використовується як основний засіб обігріву будинку. Класичний варіант цього «опалювального приладу» має порівняно низький ККД через конструктивні недоліки. По-перше, для розтоплення класичної печі потрібна велика кількість горючого матеріалу. По-друге, ККД обігріву конструкцій, виконаних за старовинними схемами, становить порядку 50%. У зв’язку з цим, свого часу конструкція була істотно вдосконалена.
Українська піч з лежанкою розміри
Для ефективного обігріву приміщення площею в 40 квадратних метрів розміри печі повинні складати 2,2 (2,5) х1,5х2м (довжина, ширина, висота). Ці параметри застосовувалися ще до модернізації методів обігріву, так що зараз при тій же опалюваній площі їх можна зменшити. Принцип роботи класичної печі найбільше нагадував камінний і саме тому вона володіла достатньо низьким ККД. Крім того, на висоті до метра конструкція зовсім не прогрівалася. Зараз її устрій припускає додаткову прокладку димових каналів, за рахунок чого значно знижується витрата пального матеріалу, час розпалювання і підвищується тепловіддача.


Істотно змінився і зовнішній вигляд конструкції, сучасні варіанти істотно відрізняються від тих, що ми звикли бачити на картинках. У класичному варіанті лежанка, фактично, була перекриттям, на яке якось ще потрібно було залізти, використовуючи драбинку або стілець. Природно, що такий варіант був вельми незручний для маленьких дітей або людей похилого віку і іноді це навіть призводило до травм. Тепер же лежанку прилаштовують внизу на висоті 70-90 сантиметрів і довгою 1,5-1,6 метра, а поруч встановлюють приставний підголівник. Це необхідно щоб уникнути негативного ефекту від «перегріву» голови.
Кладка української печі з лежанкою

Як і в будь-якому іншому випадку, будівництво починається з заливки фундаменту. Однак слід врахувати два основних моменти, він повинен закладатися нижче точки промерзання грунту і ніяк не зв’язуватися з фундаментом самого будинку. Це дозволить уникнути розтріскування підстави і зниження ефективності теплопостачання. Крім того, для гідроізоляції в траншею необхідно укласти подвійний руберойд або ж інший матеріал. Порядовка теплушки може трохи відрізнятися в різних схемах. Проте, класичним варіантом є кладка в 32 цегли від фундаменту і до труби.
Креслення української печі — зразки

Самі креслення і схеми кладки для різних об’єктів можуть відрізнятися. Тому перед початком робіт слід чітко визначитися, для яких цілей буде використовуватися ваша пічка. Припустимо, для опалення та готування цілком можна вибудувати невелику теплушку довжиною в 1,5 метра, яка гармонійно впишеться практично в будь-якому приміщенні. З різними прикладами ви можете ознайомитися на фото.


Джерело http://stroica.in/

Немає коментарів:

Дописати коментар