пʼятницю, 12 вересня 2014 р.

ВИСТАВКА ПОБРАТИМА ДМИТРА ПІРКЛА ТА МЕЦЕНАТА СПРАВЖНЬОГО, А НЕ ПОКАЗНОГО


КОЛЕКЦІЯ, ПОДАРОВАНА МУЗЕЮ, НЕ МАЄ ЦІНИ!

Майже на 450 історичних пам'яток збагатився Дніпропетровський національний історичний музей ім.Д.І.Яворницького завдяки одній людині



«Дарунок як поклик душі» – таку назву має виставка у Дніпропетровському національному історичному музеї ім.Д.І.Яворницького, що відкрилася 12 вересня, напередодні Дня міста. Вона повністю складається із експонатів, подарованих музею протягом 2006-2014 років дніпропетровським підприємцем і меценатом Дмитром Пірклом.
Всього Дмитро Олександрович подарував музею близько 450 цінних історичних пам'яток. Серед них – 91 срібна та 3 золоті медалі й монети. Привертають увагу пам’ятні медалі серії «Ukraina Terra Cosacorum» («Україна – козацька земля»), виготовлені на високому художньому і професійному рівні і мають сертифікати. Варто зауважити, що ідея створення медалей належить автору виставки, а продюсер проекту – Ігор Лук'янов. Створив же їх головний скульптор монетного двору НБУ Роман Чайковський. Поруч ще одна цікавинка – золота пам’ятна медаль на честь 500-річчя від дня народження легендарної султанки Роксолани (Надії Лісовської). Ці медалі можуть бути окрасою будь-якої колекції завдяки високій художній якості та рідкості (всього по 100 штук). Дніпропетровський історичний музей тепер може гордитися і кращим в Україні зібранням акцій, облігацій, свідоцтв іноземних та вітчизняних акціонерних компаній, які діяли за рахунок іноземного інвестиційного капіталу на території України наприкінці ХІХ – початку ХХ століть. Унікальна колекція зараз налічує 178 цінних паперів. Саме на них теж треба загострити особливу увагу. Папери є не тільки цінним джерелом до економічної історії краю та його міжнародних зв’язків, а й мають пряме відношення до сьогодення як у політичній, так і в інших площинах.
Як свідчать експонати, могутній індустріальний потенціал Катеринославської губернії, куди входили і Донбас, і частина нинішньої Ростовської області Російської Федерації, створювався, в основному, за рахунок європейських інвесторів. Це значить, що сьогодні ми не просто йдемо у Європу, а знову повертаємося до неї. І на той час там були набагато вищі технології, ніж у царській Росії, що довго замовчувалося. Ті ж підприємства, що створені європейцями у кінці ХІХ – на початку ХХ століть, діють і сьогодні.
Можна назвати ще деякі історичні «дрібнички». Зокрема, яскраві, живописні та деталізовані колекційні вкладиші із плиток французького шоколаду початку ХХ століття; білети з дозволом на перебування на Катеринославщині іноземних підданих; дві добре збережені мапи – Херсонесу Таврійського та римських провінцій Дакії, Мезії та європейської Сарматії (1783 рік).
Частина ж експонатів присвячені сьогоденню. Зокрема, подіям на Майдані взимку 2013-2014 років, у яких сім'я Пірклів, як у Києві, так і Дніпропетровську, брала активну участь. Це – світлини, листівки, речі, що доповнюють образ мецената, за освітою металурга, який працював на Дніпропетровському металургійному заводі ім.Петровського. Дмитро Олександрович народився у Дніпропетровську у 1968 році, тут сформувався як український патріот, на чому, до речі, наголосив його друг відомий на Придніпров'ї політичний і громадський діяч депутат Бабушкінської райради обласного центру Микола Хоменко.
Дмитра Піркла добре знають у багатьох музеях України та зарубіжжя, де завдяки йому збагатилися фонди цінними пам'ятками. Серед них – Львівський історичний музей, Музей Івана Гончара (Київ), Музей історичних коштовностей України, Український музей у Нью-Йорку, Чигиринський національний заповідник.
У місті на Дніпрі є глибокі історичні корені колекціонування та музейного меценатства. Наприклад, поміщик О.М.Поль, відкривач запасів криворізьких руд, на базі колекції якого і засновано національний історичний музей ім.Д.І.Яворницького, дніпропетровський архітектор О.Л.Красносельський, виставка колекції якого, зібрана на початку ХХ століття, зараз розташувалась у сусідніх залах. І все ж, серед сучасних меценатів подарунок Дмитра Піркла – найбільший за обсягом і цінністю.
На відкритті виставки виступає директор музею Надія Капустіна
На відкритті виставки виступає директор музею Надія Капустіна


Виступає друг мецената депутат Бабушкінської райради Микола Хоменко
Виступає друг мецената депутат Бабушкінської райради Микола Хоменко


Інтерв
Інтерв'ю з меценатом


Група перших відвідувачів унікальної виставки
Група перших відвідувачів унікальної виставки


Група відвідувачів виставки
Група відвідувачів виставки


У центрі – заввідділом музею Валентина Лазебник
У центрі – заввідділом музею Валентина Лазебник


Відвідувачі уважно вслухаються у кожне слово виступаючих
Відвідувачі уважно вслухаються у кожне слово виступаючих


Біля однієї з експозицій
Біля однієї з експозицій


Стенд із старими акціями та облігаціями
Стенд із старими акціями та облігаціями


Експонати розповідають про мецената
Експонати розповідають про мецената

Немає коментарів:

Дописати коментар