середу, 17 квітня 2013 р.

КОЗАК ДУХУ ТА ВОЛІ

  

 Сьогодні у Центральній міській бібліотеці  міста Січеслава відбулось відзначення  так званого Пакту Реріха
Проте не це головне в тому, що відбувалось в приміщенні бібліотеки.
   Відзначення було поєднане з презентацією виставки видатного митця, козака Війська низового запорозького(присягу прийняв на могилі Сірка у 500 річчя козацтва), "козака по духу"(так його охрестили менти радянських часів, тягаючи по своїх катівняіх) Володимира Макаровича Падуна.
   Все по порядку виглядало так.
   Спочатку виступив з загальною розповіддю про "День Культури Світу" народний артист головнй диригент міського оперного театру та Голова Дніпропетровської громадської організації "День Культури Світу"Володимир Георгійович Гаркуша. Промова була недовгою, та ємною. Хоч це свято вважається міжнародним. я особисто, вперше почув про нього. Взагалі реріхівські пошуки віри мене мало цікавили, через те, мабуть, бо свою віру я знайшов в іншому... Космічні теорії а тим більше космополітичні мене не обходять.
  Наступним було представлення Володимира Падуна його друхями і колегами по пензлю.
Віталій Старченко. що виступав від спілки художників нашого міста, назвав Володимира Падуна "МАЛЯРОМ" саме в кращому і мало вживаному нині значенні. Він єдиний на весь світ, що при нас творить новий світ, той який бачить лише він. Саме його бачення світу проглядає у кожному його полотні, чи то на холстині, чи то на картоні, чи то олія чи акврель...Головне. що зазаначив Віталій Старченко. це те, що своє бачення у Володимира зародилось від відкриття його для себе первинного петриківського розпису, того, що писали оті старці, яким тоді вже було за 100 років. Він і зараз згадував, вже у своєму виступі тих майстрів поіменно, бо збирав по крохам оту свою колекцію  пеервинної петриківки, тої, яка має своє первинне кодування. своє змістовне навантаження і яке у сучасній петриківці не передається з тою повнотою і тою простою малярською технікою.
    Сучасна петриківка має найдосконалішу техніку, а душу втратила, таке відношення майстра до того, що намагаються зараз подати до ЮНЕСКО, як народний розпис. Захаращання того первинного петриківського розпису привненсенним. вбило душу народу. Це. по рівню впливу споріднене з "шароварщиною" і від цього вже не подінешся" Згадуючи свої походи по колишній, ще гримівшій по всьому світу фабриці "Дружба" ще за Панька, був вражений, який же він, Володимир Падун. нікчемний в порівнянні з тими майстрами, що на конвейєрі одним рухом пензля без єдиної похибки породжували  десятки та сотні однотиппних "шедеврів"... 
    Так вони гнали, як і на внутрішній ринок, для широкого вжитку, так і елітний зі спеціального цеху. що поставлявся на експорт...
    Так прославило його саме отой шедевральний масовий виріб. а витоки були забуті і цінились лише поціновувачами справжнього мистецтва, яким і є Володимир Падун.
   Забуті імена Пилипишихи, Білоконя та Павленка, тих перших і чистих, з чистими мазками без привнесеного іноземного майстерництва, яким нині переповнений сучасний "космічний" петриківський рзпис.
  Саме таку чистоту фарб і барв ми і бачимо в представлених картинах на цій маленькій виставці.(Додам, що подібна виставка є постійно діючою у приміщенні Приватбанку, та 15 травня у приміщенні спілки художників відкривається велика виставка робіт Падуна Володимира Макаровича )
  Своє ж призначення Володимир Макарович окреслив з юності і до сьогоднішнього дня одне - пізнання всієї козацької республіки.
   Вечір був продовжений виступом з віршами відомих авторів учнями театрально-художнього коледжу.
  На завершення був концерт учнів та педагога консерваторі та лауреата міжнародних конкурсів Ірини Осєньової.

На фото В.Г. Гаркуша














На фото В.М..Падун










   На фото В. Старченко


                                                      На фото Г.О.Чернета



На фото В.М. Падун





Виступ представників театрально-художнього коледжу




Виступ Осєньової Ірини та її учнів.













Після закінчення було невимушене спілкування з художником та його родиною та друзями.




























Немає коментарів:

Дописати коментар