середу, 16 липня 2014 р.

ДЕНЬ ЗЛУКИ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА 16 ЛИПНЯ

    16 липня вже вчетверте в нашому місті пройшло святкування Дня Злуки українського війська.   В 1919 році було утворене єдине військо з військ ЗУНР та УНР.
     Захід був організований ГО ТО "Золота паланка". Якщо відверто залучати до участі в заході було важко, причина відмови, війна. Але дозвольте зауважити , що однією з причин чому путін почав війну з Україною, була його впевненість в тому, що українці зрадливі боягузи і відразу здадуться на милість ворога. Цьому сприяла спотворене подання української історії правлячою/, понад 70 років, комуністичною партією, що продовжувала імперську політику царської Росії.
   На цьому заході всіма виступаючими проводилась аналогія подій визвольного руху 20 років з теперішньою війною, яку також намагаються представити як громадянську. хоча насправді як тоді так і зараз це війна між Україною та Росією, в якій український народ відстоює свою незалежність.
   Ще одна паралель в порівнянні тих подій - Захід втручається в справи на боці однієї з сторін і лише одна відмінність. Тоді Захід був на боці імперської Росії, а зараз Захід на боці України. Проте дії західних країн все одно не зупиняють  агресію Росії і Путін насміхається з них та всього світового співтовариства. плюндруючи всі встановлені світови норми і домовленості.
   Давайте згадаємо як відбувалось в наших краях утворення цього війська.
14-16 липня в Кам'янському (окупаційна назва Дніпродзержинськ) зібралось військове керівництво ЗУНР та УНР: загонів Тютюника. Зеленого. Григор'єва, були залучені представники АНТАНТИ та білого генерала Денікіна. Було складено грунтовний план наступу проти більшовицької навали. В обєэднаному выйську було до 100 тисяч січових стрільців-вільних козаків. Вирував високий патрітичний дух.
                         Одна ще мить ворожого насилля
                         За мить одну велика стане хвиля
                         Упаде грім. посиплеться руїна
                         А з руйновища стане Україна!
                         Велика чиста, дужа і свобідна
                         Високим серцем горда й непобідна!
   Але не так сталось як гадалось. АНТАНТА почала розмірковувати, Денікін раптом вирішив сам іти на Москвц через Орел, чим зруйнував не тільки план штабу а й свій власний похід. Україна лишилась сам на сам з диким лютим ворогом і самотужки пішлав наступ.
   За 20 днів вона спромоглась нанести поразку Червоній Армії на голвоних напрямках. Блискавичною атакою заволоділи Києвом.

Ідуть ідуть ідуть стрільці
Цвіте їм пісня на устах
Мигоче ясно сталь в руці
Гроить у сонці шлях:
"А ми тую червону калину підймемо
А ми нашу славну Україну ГЕЙ1 ГЕЙ! Звеселимо!
В прапор з вітром зашумів
Так любо грає він
Вже Київ наш!
несеться спів
Загув Софії дзвін

     В районі Вапнярки оточили і знищили 45 і 47 червоні дивізії .Відрізали їм шлях до відступу.   Якби в цей час підключилась би допомога. то все Правобережжя було б очищене, та більшовизм  був би знищений ще в зароку і Україна стала бс незалежною.
   Фрон поступово оголювався . зима, холод. люди вмирали від кул і відступали...

Вертають з Києва на Бар
Ідуть на Вінницю шляхом
А всілд за ними все цвинтар кругом,кругом
В Грицька розлісся черевик в Івана в нозі шрапнель
Василь із голоду принишк, Петро й Михайло без шинель...

   Так була зрйнована незалежність України... Опісля залишились лише окремі загони що так і не змогли підняти всеукраїнське повстання, про залишенців багато писав Василь Шкляр і інші сучасні автори...
   Вічна слава Героям!


                                                                                               Автор   Людмила Гребенюк.
(у статті використані вірші січових стрільців написані в 18-20 ті роки минулого сторіччя.)


   
 

ДЕНЬ ЗЛУКИ УКРАЇНСЬКОГО ВІЙСЬКА 16 ЛИПНЯ


Немає коментарів:

Дописати коментар