неділю, 5 червня 2016 р.

Подільські типи у альбомі М. Грейма 1883 року


dmytro_babyuk
Вчора при вивченні типів жителів Поділля, натрапив на цікавий альбом, який побачив вперше. Окремі фото доволі часто зустрічаються по іншим збіркам, але про це трішки пізніше. Сам альбом називається "Типы Подолии и Бессарабии : Императорскому географическому обществу / от фото-типографа Михаила Грейма". Сам альбом був нещодавно виставлений на продаж і був куплений за 22.000 $, але фото, які потрапии у доступ, безцінні.


На жаль, далеко не всі фото цього альбому потрапили у доступ. Ось короткий опис, поданий із сайту:
Фотографії типів Поділля і Бессарабії; фото розміщені по папках: 1. Типи інтелігенції і шляхти польської на Поділлі. Картонів 8, зображень 16. - 2. Типи селян Подільської губернії. Картонів 30, зображень 38. - 4. Типи євреїв Подільської Губернії. Картонів 17, зображень 24. - 5. Типи бессарабських молдаван. Картонів 11, зображень 14. - 6. Прибульці на Поділлі. Картонів 2, зображень 3. Папки з фотографіями поміщені в спеціально виготовлений напівшкіряний футляр у вигляді книжкового блоку. Верхня кришка прикрашена гальванічною пластиною із зображенням міста Кам'янця-Подільського. Втрата частини фотографій.Дореволюційні бібліотечні штампи та номери.

Ось декілька фото з цієї збірки:
























Всі фотографії мають персональний тиснений штамп фотографа та печатку бібліотеки імператорського руського географічного товариства


Судячи зі списку, це далеко не всі фотографії, а лише маленька їх частина. Існують й інші збірки М. Грейма з аналогічною назвою. Гадаю, це окремі частинки одного цілого. По мірі часу і можливостей буду намагатись зібрати все в одне ціле і представити в наступних публікаціях.

Ще фотографії з типами жителів Поділля доступні за посиланням: http://dmytro-babyuk.livejournal.com/5857.html

Немає коментарів:

Дописати коментар