суботу, 14 вересня 2013 р.

КАМ'ЯНА МОГИЛА



Шановні відвідувачі! Вітаємо вас на офіційному сайті Національного історико-археологічного заповідника «Кам'яна Могила».
Тут ви знайдете тільки достовірну інформацію про унікальну пам’ятку природи і археології «Кам'яна Могила».
Ріка часу донесла до нас велике досягнення Людини «сивої давнини». Все, чим ми сьогодні володіємо, чого ми досягли у добу технічного прогресу, було закладено у глибоку давнину. Одвічне прагнення людини до Пізнання стало потребою як повітря, як саме життя, дало можливість за допомогою науки про минуле – археології, проникнути в цей невідомий світ і розпізнати багато його таємниць.
В безкрайньому степу біля селища Мирне Мелітопольського району Запорізької області стоїть величний та одинокий кам’яний пагорб… Обвітрені за мільйони років, оброслі зеленувато-сірим лишайником глиби пісковику різноманітні й фантастичні за обрисами , що створює враження мовчазної величності. В народі пагорб здавна називають Кам’яною Могилою. Чому могилою? Тому, що тисячоліттями мисливці, скотарі та землеробці знали, що високі кургани у степу – це могили пращурів.
Однак Кам'яна Могила – це виключно природне утворення. В наші дні висота пагорба досягає 12 метрів. На 15 гектарах її площі нараховується біля 3 тисяч плит.
Це не хаотичне нагромадження пісковикових плит, а кам’яний панцир, що розпався, а його гроти та печери виявилися дуже зручними для культових цілей. «Священною горою», місцем паломництва був пагорб Кам’яної Могили для наших далеких пращурів. Протягом багатьох тисячоліть сюди приходили стародавні мисливці, скотарі,численні народи: кіммерійці, скіфи, сармати, готи, гуни, печеніги, хазари, половці… Кожний хто приходив сюди, знаходив собі відокремлене місце, створював своєрідний олтар та здійснював релігійні обряди.
В гротах та печерах стародавні люди залишили декілька тисяч рисунків – петрогліфів (з грецького – «різьба по каменю»). В основному рисунки наносилися на пісковик не фарбами, як, наприклад, у Франції або на Південному Уралі, а протиралися твердим каменем. Вони утворювали заглиблення які лише іноді покривалися мінеральними чорними або красними фарбами. Хронологія петрогліфів охоплює величезний період від епохи пізнього палеоліту до середньовіччя.
Кам'яна Могила, поблизу міста Мелітополя, феноменальна сама по собі в людському розумінні. Вона давніша за Стоунхендж, єгипетські піраміди та всі зікурати Півночі. Тому й була вона протягом багатьох тисячоліть «Меккою» стародавніх жерців Великого Степу, які залишили тут сакральні знаки своєї релігії…
Кам'яна Могила виконувала функції «світової гори», як Олімп у Стародавній Греції. Степовий пагорб – це своєрідна модель Світу, в якому відобразилася сутність космічного устрою, тобто вхід у нижній, потойбічний світ. З іншого боку, Кам'яна Могила – це своєрідний храм, який об’єднує три світи – небесний, земний та підземний. Й цю роль пісковиковий пагорб виконував багато тисячоліть…

Кам'яна Могила – храм нашої загальнолюдської культури й духовності, який зберігся на півдні України, де зосереджені не тільки петрогліфи й живописні рисунки – міфологемні твори, а й збережені перші зразки писемності, які свідотствують про високу культуру наших пращурів.
Указом Президента України № 815 від 10 вересня 2008 р. історико-археологічному заповіднику «Кам'яна Могила» присвоєно статус Національного.
вверх

Немає коментарів:

Дописати коментар