середу, 7 серпня 2013 р.

У Дніпропетровську відкрили виставку знаної майстрині петриківського розпису



 
У Дніпропетровському художньому музеї сьогодні ввечері урочисто відкрили персональну виставку творів знаної майстрині петриківського розпису Марії Яненко, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

За даними організаторів, в експозиції представлено близько 100 творів, виконаних у техніці петриківського розпису на різних матеріалах – папір, полотно, дерево.

Деякі роботи майстрині нещодавно повернулися з Парижа, де вони були презентовані на масштабній виставці «Петриківський розпис – колір традицій», що відбулась у штаб-квартирі ЮНЕСКО. Там були представлені експонати з колекції Дніпропетровського художнього музею, зокрема, мальовки Марії Яненко.
 
Мистецтвознавці відзначають неповторний стиль робіт Марії Яненко.

«Це своєрідний творчий звіт Марії Яненко за останні десятиліття. Професіонали, які бачать її роботи, одразу відзначають ті елементи, за якими її твори не сплутаєш з іншими: дуже велике розмаїття квітів, витонченість в кожній травинці, дуже насичені дрібні елементи. Також відчутний вплив живописності, оскільки вона навчалась у художній школі, у професійних живописців – це плавні лінії, сполучення кольорів», – сказала Радіо Свобода куратор виставки Оксана Золотарьова.

За словами майстрів петриківського розпису, 2013 рік – важливий для їхнього декоративного мистецтва, адже воно виборює можливість бути внесеним до списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО. Рішення з цього приводу, як очікують, має бути ухвалене у грудні, розповів Радіо Свобода керівник Центру народного мистецтва «Петриківка» Андрій Пікуш.

«Ми сподіваємось на позитивне рішення. Це, передусім, підніме імідж петриківки, світову відомість і, можливо, привабить туристів до України, тобто воно дасть не тільки славу, а й, можливо, економічну підтримку галузі», – сказав Андрій Пікуш.

Виставка творів Марії Яненко працюватиме до 25 серпня.

Марія Яненко – член Національної спілки художників України, майстер народної творчості. Твори Марії Яненко зберігаються у Дніпропетровському художньому музеї, Дніпропетровському національному історичному музеї та Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Київ), приватних колекціях в Україні та за кордоном. Протягом багатьох років працює в Центрі народного мистецтва «Петриківка».

Немає коментарів:

Дописати коментар