суботу, 27 липня 2013 р.

Круглий стіл "Інформаційний простір в Україні(ЗМІ) та інтернет"

У вівторок відбудеться Круглий стіл у місті Січеславі(Дніпропетровську) в готелі "Рассвєт" об 11 годині дня, присвячений інтернету та ЗМІ, їх взаємодії та впливу і поширенню серед громадян України.
Основні питання:
Соціальні мережі.
Інтернет видання.
Інтернет телебачення.
До нього запрошені представники громад, ТБ  та ЗМІ.




СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ
Соціальні мережі найбільш поширений метод спілкування на цей час.
Якщо починалось все з простого об'єднання декількох персональних комп'ютерів у мережу. то закінилось глобалними мережами на весь світ.
Найбільше поширення у нас набрали ВКОНТАКТЕ. Однокласники, Фейсбук. зараз ще додалась G+ на Гуглі, та менші спільноти Мій світ на майл.ру, та інші на поштовиках України. G+ вирізняється серед них лише одним, що більшість що там представлені мають оскремі блогі іноді по декілька зареєстровані там. Конструктор блогів дуже простий і надає великі можливості блогерам у рекламі власних витворів, та
розповсюдженні їх прихильниками. Безоплатна частина надаваєма блогеру цілком проста та зручна в користуванні і освоїти її можна самотужки. Один недолік блог адміністрація Гугля може заблокувати без попередження і відновити його практично неможливо. Підставою блокування його може стати ваша публікація, якщо на неї надходить багато скарг. Один з моїх блогів був закритий саме ткаим чином.
Перевага Гугля все ж у тому, що відкривати можна безлічь блогів та реєструвати на себе безлічь майже схожих за назвою акаунтів.
Однокласники деякий час не розвивалась і зупинилась у своєму розвитку що і породило сплеск інтересу саме до Фейсбуку. що постійно змінюється.Причина зниження інтересу до Однокласників саме в цьому.Пошук однокласників з метою яку кожен визначає собі сам. проте її перетворено в основному на обговорення хто краще просунувся у житті, а далі не йшло, то і інтерес згасав.Тож довелось авторам додавати все нові і нові можливості що зараз в останній рік найбільш помітно. Проте мало змінений інтерфейс, що ніяк не узгоджується до інших мереж, що трозхи не під копірку зроблені. так і не повернув до нього давніше зареєстрованих користувачів.Якщо людина знайомство з інтернетом починає з Однокласників, то пізніше саме молодь переключається на мережу ВКОНТАКТЕ, що найбільш поширена в країнах СНД, а в Білорусі трохи не скинула Лукашенка. керована спецорганами ФСБ Росії. Більшість же українського політикуму віддає перевагу Фейсбуку.
Росіяни російський Мій світ. в більшості вважають як спільноту знайомств. Були там блоги, проте отримавши Навального російські спцслужби вирішили закрити їх. Групи там поки функціонують і там поки ще ведеться ота інформаційна війна,яку веде Росія проти України не приховуючи це. Спілкуються як у групах так і коментуючи новини, що публікуються на  Майл.ру.
Саме з цієї війни викарбувались деякі спільноти одна з яких УВО(Український Віртуальний Опір). Саме більшість статей політиного характеру в українській частині Вікіпедії ми завдячуємо саме УВО. деяким його представникам. Всім цікава сторінка В,Ф,Януковича не підконтрольна СБУ тому там можна знайти такі речі яких немає в російськомовній, як документи х білоруського КГБ на батька, що був засудженим за службу в німецькій поліції.
Пізніше він був перенесен у всі мережі і поєднав найбільш активних членів цієї війни.Результатом стало заснування власного радіо "Хвиля" через інтернет та власного сайту, що координує дії опору в різних мережах.
Найбільш жорстка війна іде на Майл.ру, де акаунти постійно закривають, доводиться все відновлювати. На Майл.ру 8років тому ще визначились окремі напрямки тої війни, одні воювали проти язичників за хзристиянські цінності інші за відстоювання української історії...Те що язичництво поширюється з подання ФСБ на територію України мене переконали саме ті війни і спілкування з агентами впливу у цій мережі. Фінансування інформаційної війни було підтверджено в минулому році в Росії у відкритих публікаціях. Сума трохи не доходила до 2 міліонів. Верххом цієї війни стало запровадження у ВИШах Росії спеціальності "історик зі знанням роботи в соціальних мережах". Останні ж виступи Путіна про необхідність боротьби проти так званого "перекручування історії" гадаю всім на слуху, бо було недавно.
В Однокласниках ФСБ знайшло вихід як обмежити блогерів з неконтрольованого в повній мірі гУГЛЯ як можуть це робити з Мой мир, ЖЖ чи Макспарком(Гайдпарк), вони просто блокують посилання на блоги , проте в групах поки ще можна постити з блогів Гугля  інформацію. Однокласники та Майл.ру найбільш агресивні по відношенню до українців спільноти. В Гайдпарку є окремі спільноти  українські є чисто російські проте можна долучатись як до одних так і до інших. Відомі політики чи письменники мають в більшості з них свої акаунти, обираючи при цьому один основний, а інші як допоміжні і в більшості для роботи в них тримають людину. Коли політик вдається до такого це відразу видно і спілкування там не виходить, саме живе спілкування приваблює зачастую людей до сторінок Садальського, зо з ЖЖ перейшов на спілкування у Фейсбуку, чи до наших політиків. Тимошенко наприклад коли була на волі сама заявила, що користується особисто лише Твітером...
Якось я провів експеримент і сидів в мережі Майл.ру одночасно з президентом, коли він був в прямому ефірі і мені також задавали питання, доводилось відповідати правду. було доволі цікаво...Декому намагався допомогти та достукатись до владників...
Зараз у мережі Фейсбук більше міліона користувачів з України, може вже добралось до двох міліонів проте актвних політичних дуже мало. Ззавичай групи складають до 5 тис чоловік, більших я не бачив. Кожен користувач може долучити не більше 5 тис друзів та може створити сторінок велику кількість без обмеження по числу прихильників. Проте щоб задіяти цю силу треба постійно тримати зв'язок з тими хто у тебе в друзях, інакше через  2 тижны відсутності спілкування від вас до нього, Фейсбук припиняє завантажувати новини. Користувач проте має можливысть зробити налаштування так щоб весь час отримувати від вас новини до себе незалежно від давності спілкування...На противагу Фейсбуку Вконтакте має групи і по 30 і по 40 тисяч, може і быльші. Погано в них одне, вони в більшості не дають щось в них постити членам групи, що знижує цікавість до групи і в результаті більшість постів там переглядають від сили 4-10 гкористувачів, доходить на окремих до 40 і не більше.
Лише Гайдпарк колишній давав можливість оцінити цікавість до вас з боку людей. там є можливість давати плюси та мінуси і складати їх, пізніше це було перероблено і зараз нецікаво там стало працювати та і називатись він став Макспарком. Якось я там дав свою публікацію про монумент біля ЛАври присвячений Голодомору, так за день там плюсів виявилось на дві з половиною тисячі більше ніж мінусів. Хоча мінусів було теж багато, проте від росіян не очікував такой підтримки по темі Голодомору, начебто антиросійській темі. на російському ресурсі.
Більше року тому виступаючи на одному з шоу Шустера відома українофобка Єлєна Бондаренко виступила з погрозою, що партія регіонів ввійде у мережі. Поки вони засвоїли лише Фейсбук, оцінивши велику чисельність там політикуму. Наявність же друзів в них не така велика, як вони учікували, більшість з друзів їх це журналісти, яким по роботі треба.
З тими, хто постить на їх сторінку щось, що їм не до вподоби, видаляють та блокують. Самі не сидять а доручають своїм "ботам"-найманим працівникам відповідати і слідкувати за сторінкою.
Опозиційні політики в більшості сидять в мережі самі...
Политично активні поділені в інтернет просторі Фейсбуку за різними уподобаннями:найбільше опозиційні. проте вони поділені на противсіхів та підтримаючих ОО Батьківщина чи окремі сили. Найчисельніші та згуртовані в мережі працюють ОО Батьківщина та Свобода, що веде ще і молодіжне крило.Велика частина начебто опозиціонери проте ностальгія за СРСР вбиває всіляке добре в хз починаннях.
Інші люди в Фейсбуку групуються по інших  інтересах від футболу до шиття чи в'язання...
Дніпропетровськ не пасе задніх в цьому питанні в представлений широко в цих мережах. Від футбольних фанатів до інтернет газет чи інтернет сторінок телеканалів та просто спільноти що засновують мешканці міста.
Гадаю про це розповідь буде від представників як ТБ так і від газетярів.
Про ТБ можу додати, що завдяки інтернету ми побачили трансляції з місця подій не по частотах ТБ, а саме в мережах та на спеціальних каналах онлайн трансляцій навіть не від професійних тележурналістів. Тобто тут точно немаєцензури і влада перекрити це ніяк не зможе, допоки інтернет нею неконтрольований повністю.
Те, що є радіо в інтернеті що веде трасляцію так само може бути і телебачення що вестиме трансляцію, те саме суспільне телебачення про яке всі торочать весь час та поступу вперед немає.



Немає коментарів:

Дописати коментар