суботу, 3 листопада 2012 р.

Скайп-конференція присвячена жертвам Сандармоху.

   Вчора пройшла скайп-конференція між різними містами України присвячена цій сумній даті.
   Скайп зв'язав деілька міст: Дніпропетровськ - Харків - Кам'янець Подільський - Львів.
Ініціатором цього мосту виступило Жіноче товариство ім.Олени Теліги та її голова у Дніпропетровській області Тетяна Хуторна.

Від Харкова брали участь Нина Лапчинская, Вікторія Склярова, Дмитро Пилипець.від Львову представляв Андрій Рой. який пов'язаний з Кам'янцем-Подільським, де була зібрана аудиторія в місцевій бібліотеці з присутніми краєзнавцями і спеціалістами по цій темі, що дуже багато хотіли сказати, але часу для того було замало, так багато інформації. що не могло вкластится у формат зустрічі. 




  • У ці дні виповнюється 75 років від розстрілів в'язнів Соловецького табору і тюрми в урочищі Сандармох під Медвежогорськом (Карелія). За 5 днів заступник начальника адміністративно-господарськогоуправління УНКВД Ленінградської області капітан держбезпеки Матвєєв власноручно розстріляв з револьвера 1111 людей! Напівзамерзлих в'язнів зв'язаними привозили з лісу на вантажівках, клали біля викопаних ям, і чекіст Матвєєв стріляв їм у потилицю. Якщо йому здавалося, що жертва ще жива, брав у руки ломика і трощив лежачому череп. У перший день (27 жовтня 1937р.) він вбив 208 осіб, 1 листопада - 210, 2 листопада - 180, 3 листопада - 265 і на п'ятий день - 4 листопада - 248. Від цієї роботи Матвєєв дуже стомився. Для поновлення сил йому видали путівку на Чорне море і нагородили за Сандормох орденом Леніна.
    Так більшовицька влада відзначила 20-річчя свого переможного перевороту.
    Під Соснами Сандармоха свій останній притулок знайшли 190 синів і доньок України, більшість з них відбувала покарання за участь у міфічних організаціях, створених спотвореною уявою чекістів, - СВУ, УНЦ, УВО.
    Серед розстріляних - Лесь Курбас і Микола Куліш, Микола Зеров і Валеріан Підмогильний, Марко Вороний і Мирослав Ірчан, Григорій Епік, Михайло Яловий, Антін Крушельницький і ... Еліта України!
    Вічна їм пам'ять!
    Ніна Лапчинська також розповіла про свою поїздку в Сандармох. та про ті місця.
    Від Кам'янець Подільського була аудиторія  де знаходились дослідники і краєзнавці.

    Олег Будзей (Камянець)
    Перелічив учасників "розстрільного сиску" що були родом або жили і були пов'язані якимсь чином з Кам'янцем.
    Олекса Слісаренко, письменники Клім та Валеріан Поліщуки двоє мешканців Камянця
    Карл Іванович Вернадський та ін.

    В Дніпропетровську прийшли представники різних громадських організацій таких як ім О.Теліги. СУМ. Жіноча Січ. Золота паланка. поетеса та публіцист Олеся Степовичка. активний член товариства О.Теліги, та від музею "Літературне Придніпров'я" ведучий спеціаліст по Валеріану Підмогильному і тому періоду історії міста Ірина Мазуренко.

    Також згадали багатьох з розстрільного списку, але особливо докладно Валеріана Підмогильного.
    Леся Степовичка (Дніпропетровськ) - розповідь про Валеріана Підмогильного закінчила віршем стилізацією уявної коханої жінки що намагалась з'єднатись з ним у Росії. покинувши Париж.
    Від молоді Дніпропетровська слово сказала Катерина Торкач - СУМ Дніпропетровська

    Після закінчення мосту в Дніпропетровську було продовження де про Валеріана Підмогильного було розказано більш докладно від музею "Літературне Придніпров'я" , ведучий спеціаліст по Валеріану Підмогильному і тому періоду історії міста Ірина Мазуренко показала деякі документи, оригінали яких зберігаються у музеї  і копії були показані присутнім.
    Дніпропетровськ в цих документах виглядає літературним центром України того часу...Саме тому мабуть і був знищен цей квіт нашої нації.

    Від всіх був запропонован проект заяви, що зачитала голова Творчого об'єднання "Золота паланка" Людмила Гребенюк.

    На закінчення мосту була хвилина мовчання по загиблим під Сандармохом.

    Це короткий звіт про конференцію.

    По закінченню у Дніпропетровську продовжили більш докладно обговорювати і життя Валеріана Підмогильного і його соратників. що мали великий літературний осередок у нашому місті, продовжувачами справи яких зараз виступає і присутня на конференції. активний член товариства О.Теліги письменниця, поетеса та публіціст Леся Степовичка. ЇЇ хист у передачі того часу сподобався присутнім і був неперевершеним. 
    На хвильку здалось, що ті розстріляні піднялись і залишаючись такими ж молодими, як тоді живуть серед нас...
    Кажуть, що у коридорах другого поверху музею "Літературне Придніпров'я" і досі ходить дух Валеріана Підмогильного, бо саме там він бував доволі часто за життя...Таким враженнями поділилась, розповідаючи про нього Ірина Мазуренко. 
    Доки його згадують. доти він живий. доти живі і всі загублені у Сандармоху.

    Слава Україні! Героям Слава!


    Пам'яті жертв Сандармоху - скайп-конференція



    Вшановуэмо українських митців "ростріляного покоління". 
    Плануємо провести скайп-конференцію з Харковом і Кам"янцем-Подільським. 
    Там будуть і люди поважного віку, і молодь. 
    3 листопада (субота). Початок о 10:00 Адреса: вул.Комсомольська 60. Бібліотека ім Свєтлова.
    Запрошуйте друзів.
    Організатор: Тетяна Хуторна, голова Дніпропетровської обл. орг. ВЖТ ім. Олени Теліги


    Український козацький хрест в урочищі «Сандармох»
    Український козацький хрест в урочищі «Сандармох»






















Немає коментарів:

Дописати коментар