неділю, 15 липня 2012 р.

Січеслав. День Обєднання Армій ЗУНР та УНР відзначено вдруге в місті.


Січеслав. День Обєднання Армій ЗУНР та УНР відзначено вдруге в місті.


ЦЕ ПОІМЕННИЙ СПИСОК ОБ'ЄДНАННОГО ВІЙСЬКА.

Вчора 15.07.2012 у славному місті Січеславі відбулась урочиста подія з вшанування цієї дати.

День Обєднання Армій ЗУНР та УНР
16.07.1919р

Акт Злуки, битва під Крутами, битва під Базаром, Зимовий похід основні події періоду УНР, які знає і відзначає українське суспільство. Проте, українська історія це не тільки  трагедія Базару, але й величні та славні перемоги, про які ми не згадуємо.
Як відомо, через два тижні після проголошення Акту Злуки, тобто 4 лютого 1919 року, Київ зайняли більшовики і дві України УНР та ЗУНР зажили своїм осібним життям. Але події розгорталися таким чином, що консолідація українців була неминучим явищем.
16 липня 1919 року через річку Збруч переходить УГА, щоб стати поруч з Великою Україною. Армія УНР, селянська армія Тютюнника і УГА починають наступ проти спільного ворога. Генерал Армії УНР  - Микола Капустянський так відзивався про цю подію: «Український нарід і ми, революційні борці, повинні, на нашу думку, цю історичну, стратегічно-політичну подію шанувати й святкувати як світлу традицію і категоричний дороговказ для сьогоднішніх і прийдешних часів» (М. Капустянський «Похід українських армій на Київ і Одесу в 1919 році» / Київ, Вид-во «Темпора». 2004. с. 255). Знаменитий командарм Зимового походу Омелянович Павленко писав: «Здорові національні паростки ще раз перемогли (хай це було на час), знайшлася спільна  політична думка: за націю й волю, за свою національну армію» (Омелянович-Павленко «Спогади командарма» / Київ, Вид-во «Темпора». 2007. с. 191). 31 серпня 1919 року українські війська вступили до Києва.
Наступ українського війська остаточно зірвав плани радянського командування прорватися до Східної Європи на допомогу угорській комуні.
Історія дала українцям 16 липня 1919 року урок єднання. Тож відзначення Обєднання Армій ЗУНР та УНР дуже добра нагода засвоїти його заради сьогодення та майбутнього України.

Вшанування бійців УНР у Січеславі

Сьогодні в Січеславі об 11.00 на Жовтневій площі пройшла акція вшанування бійців УНР, приурочена консолідації частин УГА і армії УНР в 1919, що 16 липня розпочали спільний наступ на радянські війска.



 На акції  були представники різних партій і цивільних організації. Кожен мав нагоду сказати щось з приводу даної історичної події та сьогодення. Історик Анатолій Орловський зробив маленьку історичну доповідь.

Анатолій  Орловський



Запам'яталось про отамана Самокиша, який з "січовиками" в 1919 р. звільнив Січеслав від "большевиків". Далі виступали жіночка Ірина Голуб з обласної бібліотеки з доповіддю про поховання  14-ті загиблих вояків УНР в січні 1919. 

 
Ірина Голуб
Цікаво, що тоді в газеті "Республиканець" вперше написали про те, що Катеринослав потрібно перейменувати на Січеслав.

  Кожному роздали по троянді, і всі мали змогу покласти квітки до плити вояків, і уславити безсмертні душі бійців.


 Виступав гурт з міста Кам'янська, співалі різні повстанські пісні.

 Розпочали та закінчили гімном України. Варто поставити крапку словами одного із учасників акції:
"Історія дала українцям 16 липня 1919 року урок єднання. Тож відзначення Об'єднання Армій ЗУНР та УНР - дуже добра нагода засвоїти його заради сьогодення та майбутнього Украйни".http://geroyam-slava.blogspot.com/2012/07/blog-post_15.html




ВІДЕО  ДИВІТЬСЯ НИЖЧЕ










Немає коментарів:

Дописати коментар